Asiakastarina
Case Keva
Kevan kumppanina Kestävää työelämää -hankkeessa: Vaikuttavampaa työterveysyhteistyötä kaupungeille ja hyvinvointialueille

Asiakas
Keva
Toimiala
Eläkevakuuttaminen
Palvelut
Työterveysyhteistyön tehostaminen, työkykyjohtamisen kehittäminen
Asiakkaasta
Eläkevakuuttaja Keva toteutti vuosina 2022–2024 Kestävää työelämää -hankkeen, jonka tavoitteena oli vahvistaa julkisen alan henkilöstön työkykyä ja vähentää työkyvyttömyyttä sekä sen aiheuttamia kustannuksia. Hankkeen avulla autettiin myös julkisen alan organisaatioita palautumaan koronapandemiasta sekä työkyvyttömyysriskien kasvusta.
Yhteistyöstä
KOHO Consulting oli asiantuntija- ja toteuttajakumppani Kevan Kestävää työelämää -hankkeen työterveyshuollon osuudessa, johon osallistui kahdeksan pilottiorganisaatiota: kolme kaupunkia ja viisi hyvinvointialuetta. Tavoitteena oli parantaa työterveysyhteistyötä ja sen johtamista sekä tukea työntekijöiden työkykyä.
Tavoitteena työkyvyn vahvistaminen ja kustannusten vähentäminen
Kestävää työelämää -hanke käsitti kaikkiaan yhdeksän projektia. Näistä Työterveysyhteistyön kehittäminen -osaprojektiin valittiin kumppaniksi KOHO Consulting kilpailutuksen kautta. Hanke sai valtionavustusta EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettavasta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.

KOHO Consultingin rooli Keva-hankkeessa oli monipuolinen ja sisälsi muun muassa kvartaalittaiset työpajat kaupunkien, hyvinvointialueiden ja niiden työterveyshuollon kumppanien kanssa. Työpajat alkoivat teoriaosuuksilla ja tarjosivat erinomaisen mahdollisuuden esitellä uusia näkökulmia sekä jakaa hyviä käytäntöjä vaikuttavan työterveysyhteistyön johtamiseen.
“Suunnittelimme yhdessä työpajojen sisällöt, ja KOHO:n Tiina Kesti veti ne erinomaisesti. Kumppanina KOHO on äärimmäisen asiantunteva, ja heidän asiantuntijansa ovat todella helposti lähestyttäviä, avoimia ja suoria, mikä tekee yhteistyöstä vaivatonta”
Maija Lahdenniemi, asiakaskokemuspäällikkö, Keva
Organisaatiokohtaisissa sparrauksissa syvennyttiin kunkin kaupungin tai hyvinvointialueen omiin kehityskohteisiin, kuten työterveysraportoinnin uudistamiseen, työkyvyn tukimallien kehittämiseen, yhteistyön koordinointiin ja toimintasuunnitelmien päivittämiseen.
Uniikkia vertaisoppimista ja käytäntöjen jakamista
Projektin alussa jokaiselle organisaatiolle tehtiin kattava tilannekuva työterveysyhteistyöstä ja työkykyjohtamisesta ja lopussa toteutettiin tiiviimpi analyysi. Useimmissa organisaatioissa havaittiin sairauspoissaolojen laskua, mikä viittaa siihen, että tiivistynyt työterveysyhteistyö on vaikuttanut myönteisesti kehitykseen.
Projektin aikana käsiteltiin työterveysyhteistyön keskeisiä teemoja ja haasteita, kuten työterveyskustannusten hallinta, mielen työkyvyn tuki sekä ja sairauspoissaolojen hallinta. Varhaisen tuen toimintatapaa haluttiin kehittää entisestään. Esihenkilöillä on oltava valmiuksia havaita ja tarttua ongelmiin ajoissa, sillä pitkittyneinä ongelmat eskaloituvat.

Työkykyjohtamisessa KOHO painotti erityisesti luottamuksen rakentamisen merkitystä. Työterveyshuollon kumppanin kanssa tulisi määrittää yhteiset tavoitteet ja lähtökohdat avoimesti ja myös työterveyssopimuksen tulee olla selkeä ja yksiselitteinen. Yhteistyön johtamisvastuun tulee olla ostavalla organisaatiolla, jolta vaaditaan tietotaidon lisäksi jämäkkyyttä.
Projektin vaikuttavuus ja tulokset
Kaikkinensa Kestävää työelämää -hankkeessa tuotettiin organisaatioille monenlaisia hyödyllisiä työkaluja, kuten Kevan Pulssi-palvelu, jolla voi matalalla kynnyksellä kysyä työntekijöiden kuulumisia. Lisäksi organisaatioille esiteltiin ennustemalli, jonka avulla työnantajat pystyvät ennakoimaan työkyvyn riskejä ja tunnistamaan ammatti- tai ikäryhmiä, joilla on kohonnut riski työkyvyttömyyteen. Malli pohjautuu organisaation omaan sairaspoissaolodataan ja auttaa tunnistamaan ryhmät, joilla on suurin riski työkyvyttömyyteen.
Hankkeessa kehitetty ”Kestävä ura” -sovellus on julkisen alan työntekijöille suunnattu työkalu, joka auttaa huomaamaan, miten arjessa tehtyjen valintojen kautta voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja työkykyyn, mielekkääseen työuraan sekä vapaa-aikaan.
Työterveysyhteistyön osaprojektiin osallistuneet organisaatiot saivat monipuolista tietoa, ohjausta ja vertaissparrausta, mikä mahdollisti niiden työterveysyhteistyön ja -johtamisen toimintamallien kehittämisen. Osa organisaatioista uudisti työterveyshuoltoaan kilpailuttamalla kumppaninsa hankkeen aikana ja koki saamansa avun erityisen tärkeäksi. Projektin myötä organisaatiot ovat valmiimpia kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja parantamaan työhyvinvointia entisestään.
Lisäksi osaprojektissa kehitettiin Kevan, TTL:n ja KOHO Consultingin yhteistyöllä käyttäjäystävällisiä mallipohjia, jotka toimivat työkaluna työterveysyhteistyön tavoitteelliseen kehittämiseen. Materiaalit ovat saatavilla kaikille Kevan asiakkaille ja sisältävät työpohjia mm. yhteistyön rakenteiden ja tavoitteiden työstämisen tueksi. KOHO:lla oli iso merkitys projektin onnistumisessa.
“Tiinalla on vahva osaaminen työterveysyhteistyöstä oman kokemuksensa sekä asiakkaiden kanssa tehdyn työn perusteella. Hänellä on valtava pankki tietoa ja hän on hyvin perillä haasteista, joita työterveysyhteistyön johtamiseen liittyy”
Maija Lahdenniemi, asiakaskokemuspäällikkö, Keva

Tiina Kesti, KOHO:n työkykyasiantuntija kiittelee onnistunutta toteutusta, johon vaadittiin hyvää yhteispeliä kevalaisilta ja KOHO:n projektitiimiltä.
”On ollut hienoa työskennellä kevalaisten asiantuntijoiden kanssa tässä projektissa. Kevalaiset ovat aidosti ja aktiivisesti kehittämässä työkykyjohtamista asiakkaidensa rinnalla ja kumppaneina. Yhteistyö on ollut innostavaa, ja itse olen saanut oppia valtavasti tämän kahden vuoden aikana”
Tiina Kesti, johtava työkykyasiantuntija, KOHO Consulting

Haluatko kuulla lisää ja keskustella?
Varaa aika kalenterista, lähetä viesti tai soita.
Vastaamme yhteydenottoosi samana tai seuraavana arkipäivänä.
if.gnitlusnocohok@neniariip.okse
050 496 1181
Lisää asiakastarinoita

Case Componenta
Vahvempaa työkykyjohtamista ja yhtenäisempi työterveyshuolto metallialan pörssiyhtiölle

Case Indutrade
Hyvä työkykyjohtaminen kestävän ja kannattavan kasvun edellytyksenä

Case ARE
Tehokkaampi ja yhtenäisempi työterveyshuollon yhteistyö