Työterveyspalvelun kilpailuttamisen toteutus

loka 24, 2019 | Blogi, Työterveysyhteistyö

Työterveyspalvelun kilpailuttamisella haetaan usein kustannussäästöjä ja laadukkaampaa palvelua. Yhä useammin palvelua halutaan täydentää terveysturvavakuutuksella. KOHO on kehittänyt kymmenen toimintavuotensa aikana työterveyshuollon kilpailutukseen mallin ja työkalut, jotka varmistavat onnistuneen lopputuloksen. Tunnemme myös vakuuttamisen ratkaisut työterveyspalvelun lisäelementtinä.

KOHON MALLI

Kun me kilpailutamme työterveyshuoltosi, lähtökohtana on

  • LIIKETOIMINTALÄHTÖISYYS: Tavoitteet työterveyshuollolle asetetaan asiakkaan liiketoiminnan mukaan juuri teidän lähtökohdista käsin.
  • LÄPINÄKYVYYS: Työterveyspalveluita on vaikea ostaa, vertailla ja etenkin haastaa. KOHOn asiantuntijat tuovat kilpailutukseen selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, mikä auttaa sekä kustannusten että palvelusisällön arviointia.
  • LAADUKKUUS: Olemme työterveyden syväosaajia ja tuomme kilpailutukseen ammattimaisuutta. Tunnemme työterveyspalvelut perin pohjin ja yhteistyössä kanssamme myös asiakas oppii.

KILPAILUTUKSEN TOTEUTAMME SEURAAVASTI

OSUVAN TILANNEKUVAN RAKENTAMINEN JA TARJOUSPYYNNÖN LAATIMINEN

Tilannekuvassa rakennamme käsityksen liiketoiminnan tarpeista, henkilöstön työkykytilanteesta ja riskeistä sekä työterveysyhteistyön nykytilasta ja kustannustasosta. Mihin toiminnasta nouseviin haasteisiin ja riskeihin haluamme työterveyspalvelun vastaavan? Kuinka paljon olemme valmiita satsaamaan palveluun? Mitkä ovat kriittisiä pisteitä, joissa työterveyden on ehdottoman tärkeä onnistua?

TARJOUSTEN VERTAILU JA VALINTA

Tarjousten sisällön ja kustannusten arviointi helpottuu, kun kriteerit ovat selkeitä. Vertailussa haastattelemme ja haastamme: Autamme asiakasta valitsemaan parhaan kumppanin.

SOPIMUS JA YHTEISTYÖN KÄYNNISTYS

Neuvottelemme asiakkaan rinnalla selkeän sopimuksen, jonka molemmat osapuolet ymmärtävät samalla tavalla. Hyvä sopimus mahdollistaa yhteistyön häiriöttömän jatkumisen ja estää ikävät yllätykset. Yhteistyön haltuunotossa varmistamme, että yhteiset käytännöt, työkalut ja tietojärjestelmät toimivat ja palvelut ovat käyttövalmiina.

Tarvittaessa osallistumme ensimmäiseen toimintasuunnitelmapalaveriin, jossa varmistamme, että sovitut asiat siirtyvät käytännön toiminnaksi.

Autamme myös rakentamaan ohjausryhmätyöskentelyyn tuloskortin, mittarit ja raportoinnin, jolla yhteistyön vaikuttavuutta voidaan jatkossa arvioida.

 

Kerromme mielellämme lisää,

Tiina Kesti ja Esko Piirainen

Viimeisimmät artikkelit