Blogi

Työterveyshuollon kilpailutus vai työterveysyhteistyön tehostaminen?

Lähtökohdat

Miten työterveysyhteistyö toimii teidän organisaatiossanne? Onko kilpailutus ajankohtaista vai toivotteko lisää tehoja yhteistyöhön? Alla esittelemme KOHO:n työterveyshuollon kilpailutusprosessin lyhyesti. Kerromme myös, miten yhteistyötä voidaan tehostaa nykyisen kumppanin kanssa.

Työterveyshuollon kilpailutus

Työterveyshuollon kilpailutuksella haetaan usein kustannussäästöjä ja laadukkaampaa palvelua. KOHO Consulting on kehittänyt 15 toimintavuotensa aikana työterveyshuollon kilpailutukseen mallin ja työkalut, jotka varmistavat onnistuneen lopputuloksen. Työterveyshuollon kilpailutus alkaa tilannekuvakartoituksella, jonka jälkeen asiakas päättää itse, mihin asti prosessissa hän haluaa tukea kohottajilta.

Työterveyshuollon kilpailutuksen eteneminen

Työterveyshuollon kilpailutus

Tilannekuva ja tarjouspyyntö

Tilannekuvassa rakennamme käsityksen liiketoiminnan tarpeista, henkilöstön työkykytilanteesta ja riskeistä sekä työterveysyhteistyön nykytilasta ja kustannustasosta. Mihin toiminnasta nouseviin haasteisiin ja riskeihin haluamme työterveyspalvelun vastaavan? Kuinka paljon olemme valmiita satsaamaan palveluun? Mitkä ovat kriittisiä pisteitä, joissa työterveyden on ehdottoman tärkeä onnistua?

Työterveyshuollon kilpailutus

Tarjoukset ja päätöksenteko

Tarjousten sisällön ja kustannusten arviointi helpottuu, kun kriteerit on asetettu selkeästi jo tarjouspyyntövaiheessa. Vertailemme tarjoukset sekä laadullisten kriteerien että kustannusten näkökulmasta. Vertailussa haastattelemme ja haastamme: Autamme asiakasta valitsemaan parhaan kumppanin.

Työterveyshuollon kilpailutus

Sopimus ja yhteistyön käynnistäminen

Neuvottelemme asiakkaan rinnalla selkeän sopimuksen, jonka molemmat osapuolet ymmärtävät samalla tavalla. Yhteistyön haltuunotossa varmistamme, että yhteiset käytännöt, työkalut ja tietojärjestelmät toimivat ja palvelut ovat käyttövalmiina. Tarvittaessa olemme mukana tavoitteellisen työterveyshuollon toimintasuunnitelman rakentamisessa ja ohjausryhmätyöskentelyssä.

Työterveysyhteistyön tehostaminen

Kilpailutuksen sijaan yhteistyötä voidaan kehittää uudelle tasolle nykyisen kumppanin kanssa. Kokemuksemme mukaan tehostamisen mahdollisuuksia on sekä ennaltaehkäisevän toiminnan että sairaanhoidon toiminnoissa ja erityisesti yhteistyön pelisäännöissä ja käytännöissä. Tuloksena on toivotut ja todennettavat muutokset paitsi työterveyden toimintaan myös yrityksen omiin toimintamalleihin ja käytäntöihin.

Tehostamisen kohteet ja tavoitteet määritellään yhdessä. Keveimmillään tehostaminen voi tarkoittaa sparraussessioita ja taustatukea yrityksen HR:lle. Laaja-alaisemmin tehostamista voidaan tehdä myös yhdessä työterveyden edustajien tai muiden sidosryhmien kanssa.

Työterveysyhteistyön tehostamisen paikkoja

Työterveysyhteistyön tehostaminen

Työkyvyn tuki työterveyshuollossa

Tehostamisella saadaan uutta jämäkkyyttä varhaisen tuen toimintaan, kun odotukset, roolit ja vastuut selkeytetään ja luodaan tällekin yhteistyölle mitattavat tavoitteet. Työterveysneuvottelut ja työkykyarviot saadaan avullamme hyötykäyttöön ja esimiesten kanssa tehtävä yhteistyö tiivistyy. Kevennetyn työn mallia saadaan paremmin hyödynnettyä ja yhteistyötä eläkevakuuttajan kanssa voidaan tiivistää case management-työskentelyssä.

Työterveysyhteistyön tehostaminen

Ohjausryhmätyöskentely ja raportointi

Ohjausryhmät ovat liian usein toteavia ja jo toteutuneeseen suuntautuvia tapaamisia. Ohjausryhmätyöskentelyn tasonnosto tuo palavereihin uutta ryhdikkyyttä ja tavoitteellisuutta. Raportoinnista on pystyttävä tekemään johtopäätöksiä ja toimenpiteitä. Näin päästään johtamaan työkykyä tiedolla ja painopiste siirtyy reagoinnista ennakointiin.

Työterveysyhteistyön tehostaminen

Toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelmia leimaa tyypillisesti konkretian puute: Mitattavat tavoitteet loistavat poissaolollaan ja toimenpiteet on kuvattu hyvin yleisellä tasolla. Toimintasuunnitelmaan saadaan KOHO:n avulla uudenlaista tavoitteellisuutta ja konkretiaa, minkä myötä toimintaa pystytään aidosti johtamaan ja arvioimaan.

Työterveysyhteistyön tehostaminen

Terveystarkastukset

Vapaaehtoisia terveystarkastuksia voidaan myös tarkastella kriittisesti: Onko toteutus jumiutunut vanhojen rutiinien toistoon ja mitä terveystarkastukset itse asiassa tuottavat? Millaiset sisällöt palvelisivat paremmin yrityksen tarpeita työn luonteen huomioiden? Järkevöittämisellä terveystarkastuksista saadaan enemmän hyötyä sekä yksilöille että myös työyhteisölle ja esihenkilöille.

Työterveysyhteistyön tehostaminen

Työpaikkaselvitykset

Työpaikkaselvitykset voidaan usein toteuttaa huomattavasti järkevämmin ja kustannustehokkaammin kuin on totuttu. Autamme muotoilemaan sisällöltään osuvampia työpaikkaselvityksiä, jotka eivät ole pelkkä lakisääteinen pakko vaan tuottavat lisäarvoa organisaatiolle.

Jos olet epävarma, kilpailuttaako työterveyshuolto vai tehostaako toimintaa nykyisen kumppanin kanssa, hyvä vaihtoehto on tehdä ensin tilannekuva, jossa läpivalaistaan yrityksen työterveysyhteistyön ja työkykyjohtamisen nykytila. Tilannekuvan pohjalta asiakas saa KOHO:n asiantuntijoiden suositukset ja voi tehdä tietoon pohjautuvan päätöksen etenemisestä.

Lue lisää työterveyshuollon kilpailutuksesta ja työterveysyhteistyön tehostamisesta.

Haluatko kuulla lisää ja keskustella?

Varaa aika kalenterista, lähetä viesti tai soita.

Vastaamme yhteydenottoosi samana tai seuraavana arkipäivänä.

if.gnitlusnocohok@neniariip.okse
050 496 1181

Tutustu seuraavaksi näihin