Työkykyjohtamisen palvelut
Vain riittävän työkykyinen henkilöstö voi saavuttaa liiketoiminnan tavoitteet. Osaamisella ja motivaatiolla on merkittävä rooli, mutta työkyvyttömänä näitäkään voimavaroja ei voida hyödyntää. Työkykyjohtamisen systemaattisella kehittämisellä parannatte organisaationne tuloksentekokykyä, tehostatte riskienhallintaa, viette käytäntöön vastuullisuutta ja lisäätte houkuttelevuutta. Millään organisaatiolla ei ole varaa jättää työkykyjohtamista sivurooliin tai yksittäisen johtajan, HR:n tai esihenkilöiden aktiivisuuden varaan.

Työkykyjohtamista tositarkoituksella
Työkykyjohtamisen palveluilla lujitamme työkykyä sekä työhyvinvointia tukevia johtamiskäytäntöjä ja toimintamalleja. Oman organisaation työkykyjohtamisen tasosta on vaikea saada kokonaiskuvaa – saati sitten asemoida sitä suhteessa muihin organisaatioihin. Teemme tämän puolestanne. Tarjoamme työkykyjohtamisen tilannekuva-auditointeja sekä vaiheistetun ja priorisoidun kehityssuunnitelman työkykyjohtamisen tasonnostoon.
Resurssit ja tieto avainrooliin
Strateginen työkyvyn johtaminen edellyttää riittäviä resursseja, vaikuttavia investointeja ja tietoon pohjautuvia valintoja. Osuvilla kehityshankkeilla vastaamme tarpeeseen.
Tutki ennen kuin kehität
KOHO:n auditoinnissa saatte raportin työkykyjohtamisen läpivalaisun tuloksista sekä asiantuntijamme konkreettisen ehdotuksen työkykyjohtamisen kehittämisen tiekartaksi.
Tuoreuta ja tehosta toimintamalleja
Työkykyjohtaminen realisoituu arkeen toimintamallien kautta. Modernisoimme mallit tähän päivään, varmistamme tasalaatuisen toimeenpanon ja tuomme välineet aktiiviseen johtamiseen.
Työkykyjohtaminen arkijohtamiseksi
Työkykyä ei johdeta erikoistilanteissa vaan arkirutiineissa. Tulemme kumppaniksenne juurruttamaan työkykyjohtamisen aidosti osaksi johtamisjärjestelmää.
Näin se käy! Työkykyjohtamisen palvelut
Tilannekuva
Työkykyjohtamisen auditointi eli KAIRA
- Auditointipalvelumme antaa faktisen ponnahduslaudan työkykyjohtamisen kehittämiselle.
- Kartoitamme työkykyjohtamisen tilan ja aktiivisuuden kattavasti. Teemme vertailuja parhaisiin ja kokoamme selkeän yhteenvedon, priorisoidut kehittämisehdotukset sekä suositukset etenemisestä.
- Ulkopuolisen asiantuntijan analyysi on silmiä avaava ja kairaa etenemistä sekä toimia tasonnostoon.
Voi ostaa myös omana palvelunaan
Työkykyjohtamisen kehittämisvaihe
Työkykyjohtaminen arkijohtamiseksi
- Työkykyjohtaminen ja työhyvinvoinnista huolehtiminen ei ole irrallisia toimia tai kampanjoita, vaan se täytyy rakentaa sisään arjen johtamiskäytänteisiin ja -rutiineihin kaikilla organisaation tasoilla. Auditoinnin avulla selvitämme, toteutuuko tämä.
- Kehittämisvaihe voi sisältää työkykyjohtamisen tehtävien sekä vastuiden kirkastamista ja oivalluttamista avullamme. Se voi olla esihenkilöiden valmentamista työn arkikehittämiseen ja sujuvoittamiseen tai johtamisen vuosikellon uudistamista.
- Autamme myös rakentamaan kannustimet ja palkitsemisen keinot kirittämään aktiivista työkykyjohtamista. Tuki suunnitellaan asiakaskohtaisesti.
Suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa
Työkykyjohtamisen kärkihanke
Kehitysloikka kärkihankkeella
- Työkykyjohtamisen kärkihankkeella haetaan selkeää kehitysloikkaa valitussa tavoitteessa.
- Autamme suunnittelemaan hankkeen, jolla on onnistumisen edellytykset. Suunnitelman toimeenpanoa vauhditamme tuomalla projektiin huippuasiantuntijat ja resurssit.
- Hanke voi olla napakka täsmäisku tai pitkäkestoisempi, vaiheittain etenevä muutosmatka – tulemme takaamaan vaikuttavat tulokset ja autamme tarvittaessa myös hanke- ja rahoitushakemusten valmistelussa.
- Erityisosaamistamme on raportoinnin ja työkyvyn tiedolla johtamisen kehityshankkeet sekä mielen hyvinvointiin ja sairauspoissaoloihin kohdentuvat projektit.
Suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa
Toimintamallien kehittäminen
Toimintamallit hyötykäyttöön
- Esimerkkejä toimintamallien kehittämisestä: Työn muokkauksen ja korvaavan työn mallin tehostamisella vähennetään sairauspoissaoloja. Varhaisen tuen malli ulotetaan etä- ja hybridityöhön, työyhteisön tukeen tai mielen työkyvyn tukeen. Luodaan hyvän työkäyttäytymisen ennakoiva toimintamalli ehkäisemään ristiriitoja ja epäasiallista käyttäytymistä.
- Organisoimme mallien työstämisen osallistavasti ja tuomme hyvät, koetellut käytännöt työskentelyyn. Tarvittaessa tuotamme tarvittavat dokumentit ja lomakkeet.
- Tuomme tehokkaat välineet mallien toimeenpanoon: oivalluttamiseen, viestintään ja mittaamiseen.
Suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa
Esimerkkejä toteutetuista työkykyjohtamisen kehitysprojekteista
Työkykyjohtamisen palvelut
Työkykyjohtamisen mallin rakentaminen ja käytäntöön vienti uudelle yritykselle
Kahden perinteikkään organisaation yhdistyessä uudelle yhtiölle haluttiin rakentaa oma työkykyjohtamisen malli.
Kohottajat toteuttivat kattavan työkykyjohtamisen tilannekuvan ja johdon workshopit sekä fasilitoivat työkyvyn toimintamallien rakentamisen osallistaen mallien käyttäjät. Lisäksi KOHO:n avulla uudistettiin työterveysyhteistyön prosesseja ja valmennettiin esihenkilöitä työkyvyn arkijohtamiseen.
Tulokset ovat olleet vaikuttavia: Sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyden kustannukset ovat laskeneet merkittävästi ja henkilöstökokemus on parantunut entisestään.
Työkykyjohtamisen palvelut
Auditoinnilla vahvistettiin johdon kiinnostusta ja ryhdyttiin konkreettisiin toimiin
Julkisessa organisaatiossa toteutettiin työkykyjohtamisen auditointi KAIRA-työkalulla sisältäen ryhmähaastattelut esihenkilöille, johdolle, työsuojelulle ja työterveyshuollolle.
Auditoinnissa esiin nostetut taloudelliset riskit ja toisaalta myös vahvuudet havahduttivat johtoryhmää, joka lähti tekemään useita käytännön toimia omalla toimialueellaan. Auditoinnin tuloksia hyödynnettiin myös KOHO:n toteuttamissa esihenkilövalmennuksissa.
Tulokset auttavat suuntaamaan työkykyjohtamisen kehitystoimia oikeisiin asioihin myös tulevina vuosina.
Työkykyjohtamisen palvelut
Suuryrityksen työkykyriskien tunnistaminen ja työkykytapausten hallinta
Monipaikkaisella, kansainvälisellä suurtyönantajalla oli tarve luoda systemaattinen käytäntö työkykyriskitapausten tunnistamiseen ja riskitason määrittelyyn.
KOHO oli luomassa prosessia ja vastuumatriisia, joilla varmistetaan, että kaikki työkykyriskitapaukset ovat tuen piirissä. Projektissa oli vahvassa roolissa myös työkykyjohtamisen sähköisen työkalun tehokkaampi hyödyntäminen.
Projektin tuloksena työkykytapausten käsittelystä tuli pitävämpää: Luotiin ohjeet ja työrutiinit. Roolit ja vastuut selkeytyivät ja riskienhallinnan suorituskyky kasvoi.
Enemmän irti kumppaniyhteistyöstä
Työkykyriskien hallinta edellyttää saumatonta yhteistyötä kumppanien, eli työterveyshuollon sekä eläke- ja tapaturmavakuuttajan kanssa. Yhteistyö ei ohjaudu itsekseen tilaajan tavoitteisiin, vaan vaatii aktiivista johtamista ja kommunikointia sekä erinomaiset foorumit kuten ohjausryhmätyöskentelyn. Optimoimme yhteistyön proaktiiviseksi niin, että se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.
Välineet kumppanien johtamiseen
Onko meillä yhteiset tavoitteet vai onko kumppaneilla eri intressit kuin meillä? Tuomme organisaatiolle käytännön välineet, joilla johtaa kumppanuuksia määrätietoisesti ja mitattavasti.
Yhteiskehittämisellä työkykytuloksia
Otamme kumppanit mukaan työpajoihin ratkomaan yhteistyön pullonkauloja, parantamaan yhteistyön sujuvuutta ja rakentamaan asiakkaan tarpeita paremmin palvelevia sisältöjä.
Yhteiset prosessit sujumaan viivettä ja ilman katvealueita
Yhteistyö työterveyden, eläkevakuuttajan ja tapaturmavakuuttajan kanssa ei ole automaattisesti toivotunlaista, mikä voi näkyä viiveinä, virheinä tai huonona asiakaskokemuksena. Sujuvoitamme yhteistyötä keskeisissä prosesseissa. Tuloksena on kitkaton yhteistyö ja paremmat työkykytulokset.
Kohottaja-asiantuntija vauhdittamaan muutoksia
Työterveyden tai vakuuttajan yhteistyössä on tunnistettu muutostarpeita ja annettu palautettakin, mutta edistymistä ei ole saatu aikaan. Näissä tilanteissa kannattaa ottaa kohottajat mukaan. Kiritämme kumppanit tekemään entistä enemmän töitä asiakkaidemme menestymisen eteen.

Kohottaja kumppaniksi työkykyjohtamisen kehityshankkeeseen
KOHO:n asiantuntijat ovat käytössäsi kehityshankkeen, kasvuohjelman tai innovaatioprojektin suunnittelussa ja toteutuksessa sekä auttavat tarvittaessa hanke- ja rahoitushakemusten valmistelussa. Olemme toteuttaneet kymmeniä menestyksekkäitä työkykyjohtamisen kehityshankkeita sekä julkiselle sektorille että yrityksille.
Tiedolla tulokselliseen työterveysyhteistyöhön
Kevan kehittämisrahalla tuettu ja Tekojen torilla palkittu 2-vuotinen Siilinjärven ja Varkauden TieTTy!-hanke. Hankkeessa kehitettiin työkykyjohtamista ja työterveysyhteistyötä monesta eri näkökulmasta esimerkiksi yhteisiä toimintatapoja kehittämällä.
Tulevaisuuden johtajia prosessiteollisuuteen
Tulevaisuuden johtajat on kasvuohjelma, jonka tavoitteena on kehittää tulevaisuuden johtajia CABB Kokkolaan. KOHO on rakentanut esihenkilöryhmälle monipuolisen kasvupolun, joka antaa osallistujille valmiudet vaativimpiin johtamistehtäviin.
Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin työkykyjohtamisen palveluista

Kiinnostuitko?
Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon kalenterista, lähetä viesti tai soita.
Vastaamme yhteydenottoosi samana tai seuraavana arkipäivänä.
if.gnitlusnocohok@neniariip.okse
050 496 1181