Blogi
Osatyökykyisestä täsmätyökykyiseksi

Bloggaajana KOHO Consultingin työkykyasiantuntija Anu Vesaniemi
Osatyökyinen vai täsmätyökykyinen?
Kohottajina autamme päivittäin yrityksiä kehittämään työkykyjohtamisen ja työterveysyhteistyön käytäntöjä. Yksilötason tuessa huomioimme myös osatyökyiset, tai kuten me mieluummin asiasta puhumme, täsmätyökyiset. Tyypillisesti keskusteluissa ovat esillä yrityksen nykyisten työntekijöiden työkyvyn tuen asiat, mutta joissakin yrityksissä on toimintamallit myös täsmätyökykyisten rekrytointiin.
Täsmätyökykyisten rekrytoinnista käyty julkinen keskustelu tuntuu korostavan etupäässä yhteiskunnallista vaikuttamista ja vastuuta. Vähintäänkin yhtä paljon täsmätyökykyisen rekrytointi on mahdollisuus liiketoiminnalle, työyhteisön monimuotoisuudelle sekä asiantuntijuuden ja eritysosaamisen hyödyntämiselle.
Miksi rekrytoida täsmätyökykyinen?
- Parhaimmassa tapauksessa työnantajan tarpeet ja työntekijän kyvyt kohtaavat (Eikös kuulosta tutulta ihan kaikkea rekrytointia ajatellen?)
- Täsmätyökykyinen on usein hyvin motivoitunut ja sitoutunut työhönsä
- Täsmätyökykyisten palkkaaminen samoin kuin muutoinkin työkyvyn tuen tarpeessa olevien työkyvyn tukeminen vahvistaa hyvää työnantajakokemusta sekä mielikuvaa vastuullisesta työnantajasta.
- Työyhteisön monimuotoisuuden on osoitettu vaikuttavan myönteisesti mm. organisaation innovatiivisuuteen, luovuuteen, asiakastyytyväisyyteen ja uusien asiakasryhmien tavoittamiseen
- Työnantajalle on tarjolla taloudellista tukea alentuneen työkyvyn johdosta vaikeasti työllistyvän henkilön työllistämiseksi (Palkkatuki 70 %, työolosuhteiden ja järjestelytuki max. 4000 €)
- Suurtyönantajille tarkoitettu tuki osatyökyvyttömyydestä (Voimassa 5 vuotta, ja jos henkilö tulee tänä aikana kokonaan työkyvyttömäksi, voidaan todistus toimittaa eläkevakuutusyhtiöön ja välttää eläkemaksuluokan korotus)
Johtamiselta ja esihenkilötyöltä vaaditaan täsmätyökykyisen työntekijän tukemiseksi lähtökohtaisesti aivan samaa hyvää johtamis- ja esihenkilötyötä, kuin muutoinkin. Organisaatiossa olemassa olevat työkyvyn johtamisen ja työterveysyhteistyön mallit tukevat johtamisen käytännöissä.
Täsmätyökykyisen henkilön johtamisessa on olennaista keskittyä voimavara-ajatteluun, nähdään henkilön vahvuudet, osaaminen ja motivaatio. Työtä sopivaksi muotoilemalla voidaan täsmätyökykyisestä henkilöstä saada työkykyinen työhönsä.
Lähteet:
- Työterveyslaitos, Monimuotoinen työelämä, ttl.fi
- TE-palvelut, Osatyökykyisen tuet työnantajalle, te-palvelut.fi